• Ontzorging en service
  • 24/7 geholpen
  • Uitgebreide mogelijkheden
Ontzorging en service
Managed hosting 24 mei 2023

CI/CD pipeline succes: Het belang van geschikte hosting

Deel dit artikel

CI/CD pipeline succes: Het belang van geschikte hosting

Duidelijk ingerichte processen zijn van groot belang voor softwareontwikkelaars. Het zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde manier werkt. Bovendien is het essentieel voor de continuïteit en snelle oplevering van nieuwe releases. Voor softwareontwikkeling wordt daarom vaak de CI/CD methode toegepast. Deze methode zorgt voor een gestroomlijnd proces en brengt vele voordelen met zich mee.

Succesvol een CI/CD pipeline implementatie realiseren? Hierin ben je voor een groot deel afhankelijk van jouw hostingprovider. Onder andere de schaalbaarheid, de ondersteuning van de juiste technologieën en ervaring in het begeleiden van een dergelijke transitie zijn van cruciaal belang voor CI/CD pipeline succes.

Maar waar let je nu precies op bij het kiezen van een hostingpartij die bijdraagt aan een succesvolle CI/CD pipeline implementatie? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten!

Wat is CI/CD?

Eerst even een toelichting over de methode. CI/CD staat voor: Continuous Integration, Continuous Delivery / Continuous Deployment. Het is een proces van continu controleren, verbeteren en beschikbaar maken van een nieuw stukje software (code).

Ontwikkelaars voegen doorlopend nieuwe stukjes code toe aan een project. Het CI proces (continuous integration) zorgt ervoor dat deze code gecontroleerd en getest wordt en goed samenwerkt met de bestaande code. Is de code goedgekeurd? Dan zorgt het CD proces (continuous deployment) er vervolgens voor dat het geïmplementeerd wordt in de productieomgeving.

Het grote voordeel? Dit proces is geautomatiseerd. En je begrijpt dat dit ontwikkelaars helpt snel en efficiënt te werken.

De voordelen van een CI/CD pipeline

Een goed ingericht CI/CD pipeline proces is uiteindelijk een echte win-win situatie voor webagencies en hun eindklanten. Het levert beide partijen veel voordelen op:

1. Snellere time-to-market

Door een goed gestroomlijnd en geautomatiseerd proces kunnen projecten sneller afgerond worden. Er hoeven veel minder werkzaamheden handmatig uitgevoerd te worden. Dit is natuurlijk een groot voordeel voor de eindklant. Zij kunnen de nieuwe ontwikkeling sneller opleveren in de live omgeving.

En snelheid is essentieel om de concurrentie voor te blijven, zeker in een wereld waarin technologische ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen. Een snel en duidelijk proces is daarom voor jou als webagency een zeer waardevolle USP!

Door onze gezamenlijke deploymentstrategie verloopt het upgraden van de websites heel efficiënt en daarmee kostenbesparend. Zo hebben wij recentelijk met één druk op de knop een grote update uitgevoerd, die normaal zo’n 3 à 4 weken in beslag zou nemen!

Ben van Kruistum, Oprichter & CEO OpenGemeenten klantenfoto

Ben van Kruistum

Oprichter & CEO OpenGemeenten

2. Kwaliteit

Door in het CI/CD proces geautomatiseerde tests op te nemen, worden eventuele fouten en bugs snel gesignaleerd, al voordat de wijzigingen op de server terecht komen. Dit zorgt voor een minimale kans op fouten in de productieomgeving.

Daarnaast hoeft een developer zelf geen toegang meer te hebben tot een server om code te uploaden, want dit proces is geautomatiseerd. Ook hiermee voorkom je dat er fouten gemaakt worden waardoor er iets stuk gaat op de server.

3. Standaardisatie

‘’Een van de grote voordelen van CI/CD is absoluut dat er minder fouten ontstaan. Je kan namelijk heel veel zaken geautomatiseerd testen voordat er wordt uitgerold.’’ – Kevin Bentlage – CTO bij Cobytes.

Een CI/CD pipeline ‘dwingt’ jou als agency om werkzaamheden op een gestandaardiseerde manier uit te voeren. Vaak zie je dat hierdoor de kwaliteit omhoog gaat. Processen zijn vooraf goed uitgedacht en je hoeft niet voor ieder project ‘het wiel opnieuw uit te vinden’. Alle projecten worden op dezelfde manier uitgevoerd.

4. Efficiënte samenwerking

Een CI/CD pipeline zorgt voor een efficiënte samenwerking tussen jou en de eindklant, maar óók tussen de verschillende teams bij de eindklant. Alle code wordt vastgelegd in een centraal systeem. Iedereen die betrokken is bij het project heeft zo altijd toegang tot de meest actuele versie en is op de hoogte van de voorgang.

Om de efficiënte samenwerking nog een extra handje te helpen worden in het proces vaak code reviews opgenomen en kunnen samenwerkingstools worden geïntegreerd. Zo weet iedereen wat er wanneer verwacht wordt. Wel zo duidelijk!

5. Kostenbesparing

Een geautomatiseerd proces zorgt voor een vermindering van arbeidsintensieve en terugkerende taken. Daarnaast zorgt ook de vermindering in het aantal fouten en bugs ervoor dat er minder tijd wordt besteed aan het oplossen van problemen. Dit alles bij elkaar opgeteld levert een kostenbesparing voor jou als webagency en voor de eindklant.

Voor webagencies bevordert het proces dus ongetwijfeld de klantentevredenheid en kan het een serieus concurrentievoordeel zijn. Voor de eindklant zijn met name de kwaliteit en de snelheid een groot voordeel.

Wat zijn de risico’s van ongeschikte hosting voor CI/CD?

Het succes van de CI/CD pipeline implementatie is voor een groot deel afhankelijk van de kennis en kunde van jouw hostingpartij. Biedt een hostingpartij niet de juiste ondersteuning voor de CI/CD processen van jouw eindklant? Dan heeft dat serieuze gevolgen:

Fouten door beperkte automatisering en integratiemogelijkheden

Het hele automatiseringsproces van integratie, testen en implementatie vraagt om de juiste kennis en tools. Beschikt een hostingsprovider hier niet over? Dan is de kans groot dat de automatiseringsmogelijkheden niet optimaal benut kunnen worden. Of erger nog, het proces is niet stabiel opgebouwd waardoor alsnog fouten optreden.

Ook moet een hostingprovider naadloos kunnen integreren met de tools die nodig zijn voor onder andere testen, samenwerking en implementeren. Dit is nodig om het proces op te bouwen als een stabiel kaartenhuis. Bieden ze deze mogelijkheid niet, dan is de kans groot dat er gaten ontstaan waardoor het kaartenhuis binnen korte tijd instort.

Downtime door onvoldoende schaalbaarheid

Ook de schaalbaarheid die de hostingprovider biedt is van groot belang. Je kan je voorstellen dat de serverbelasting tijdens een implementatie een piek heeft. Daarna zal de belasting weer terugzakken naar een normaal niveau. Maar als jouw provider niet in staat is om deze pieken (geautomatiseerd) op te vangen kan dit serieuze gevolgen hebben voor de prestaties. Het kan zelfs leiden tot downtimes van de website of applicatie.

Beveiligingsrisico’s

Een CI/CD proces zorgt voor wijzigingen en implementatie van nieuwe code in de productieomgeving. Alle wijzigingen die worden doorgevoerd, kunnen potentiële beveiligingsrisico veroorzaken. Jouw hostingprovider moet dus zorgen voor goede beveiligingsmaatregelen in het proces. Deze maatregelen zorgen ervoor dat beveiligingsrisico’s zijn uitgesloten vóórdat een wijziging wordt doorgevoerd.

Zó kies je de juiste hostingpartij voor jouw CI/CD pipeline implementatie

Zoals eerder aangegeven, speelt de hostingprovider een belangrijke rol in het succes van jouw CI/CD pipeline. Let daarom bij het kiezen van een hostingpartij op onderstaande punten.

Gebruik van juiste CI/CD pipeline tools

Er zijn ontzettend veel tools beschikbaar die helpen bij het vormgeven van een passende CI/CD pipeline. Een aantal voorbeelden die bij Cobytes gebruikt worden zijn GitLab, Docker en diverse code-testing tools. Het is vooral belangrijk dat de tools die gebruikt worden aansluiten op de specifieke situatie en de software die gebruikt wordt. In de praktijk is dit daarom altijd maatwerk. Maar het is aan te raden vooraf enigszins inzicht te krijgen in de tools die gebruikt worden en de flexibiliteit die hierin geboden wordt.

Betrouwbare beschikbaarheid

De CI/CD pipeline zorgt voor geautomatiseerde updates en implementaties. Een betrouwbare uptime is daarom van groot belang om ervoor te zorgen dat het proces niet ongepland onderbroken wordt.

Schaalbaarheid

Het geautomatiseerde proces zorgt voor pieken in de serverbelasting. Let er daarom goed op de schaalbaarheid die een hostingpartij biedt. Bij voorkeur moeten pieken geautomatiseerd opgevangen worden. Hiermee voorkom je onder andere downtimes die het proces verstoren.

Beveiliging

Goede beveiligingsmaatregelen zijn tegenwoordig onmisbaar voor een website. Je wil jouw klanten kunnen verzekeren dat de gegevens van websitebezoekers veilig zijn.

Een CI/CD pipeline vraagt om een extra stukje expertise als het gaat om beveiliging van de website. De hostingpartij moet er voor kunnen zorgen dat alle geautomatiseerde updates en implementaties worden gecontroleerd voor ze op de productieomgeving belanden. Zorg dus dat je een helder beeld hebt van de beveiligingsmaatregelen die de hostingpartij kan nemen in combinatie met een CI/CD pipeline implementatie.

Ondersteuning voor technologieën

Een hostingpartij moet naadloos kunnen integreren met de technologieën die je gebruikt in CI/CD Pipeline. Ook is het verstandig na te vragen of er voldoende kennis in huis is om je ondersteuning te bieden bij de gebruikte technologieën. Denk bijvoorbeeld aan programmeertalen en databases.

Monitoring & logging

Wil je processen optimaliseren of eventuele problemen inzichtelijk maken en optimaliseren? Dan moet je eerst een duidelijk beeld hebben van de situatie. Het helpt je dus enorm wanneer een hostingpartij een goede werkwijze hanteert voor het monitoren en loggen van prestaties en beschikbaarheid.

Ervaring met verandertrajecten

Naast de technische voorwaarden waarop je een hostingpartij beoordeelt, is het aan te raden ook te kijken naar de ervaring die er is met het begeleiden van dit soort transities. Vaak ontstaat de behoefte aan een CI/CD pipeline vanuit het gebrek aan een efficiënt proces. Om een nieuw proces succesvol te implementeren is het van belang dat een webagency ook echt wil investeren in het optimaliseren van de workflows. De interne workflows moeten afgestemd worden op de CI/CD pipeline.

Het kost tijd om een development team mee te krijgen en ervoor te zorgen dat ze de voordelen van CI/CD inzien en het concept steunen. Wij hebben inmiddels veel ervaring in het begeleiden van transities en het ondersteunen van betrokken teams.

Kevin Bentlage, CTO Cobytes klantenfoto

Kevin Bentlage

CTO Cobytes

Je kan je voorstellen dat dit nogal wat voeten in aarde heeft. Het kost vaak tijd om het hele team mee te krijgen, te zorgen dat ze de voordelen van CI/CD inzien en het concept steunen. De samenwerking met een partij die zowel de kennis als de ervaring in huis heeft, zorgt ervoor dat je voldoende aandacht kan besteden aan de transitie. En dit zal zeker een positieve invloed hebben op de snelheid en het eindresultaat.

Aan de slag met succesvolle CI/CD pipeline implementatie

Wil je echt kunnen profiteren van de voordelen die CI/CD jou en jouw klanten te bieden heeft? Doe dan grondig onderzoek en selecteer hostingpartijen die kunnen voldoen aan jouw wensen en eisen, je kunnen adviseren of zelfs kunnen begeleiden bij de implementatie. Let hierbij met name op de schaalbaarheid, prestaties, beveiliging en technische expertise en ondersteuning. Maar neem ook zeker de ervaring in het begeleiden van transities mee in de beoordeling.

Voorheen was er altijd gedoe en ging er van alles mis. Cobytes heeft ons geholpen met het automatiseren van veel processen. Dat bespaart ons een hoop tijd, energie en geld.

Martijn van de Poel, Algemeen directeur Proud Nerds Digital Agency klantenfoto

Martijn van de Poel

Algemeen directeur Proud Nerds Digital Agency

Wil je meer weten over de CI/CD pipeline en hoe wij een aantal van onze klanten hebben begeleid in de overstap naar deze nieuwe werkwijze? Bekijk dan onze cases. Benieuwd hoe wij jou hierin kunnen ondersteunen? Neem gerust contact op. We delen onze kennis graag met je!

Jeroen

Dit artikel is gescreven door

Jeroen

Met bijna 20 jaar ervaring in de digitale wereld, kent Jeroen alle ins en outs van IT, beveiliging en hosting in de gemeentelijke sector en ver daar buiten.

Deel dit artikel

Bekijk deze relevante artikelen

Hoe SSL-certificaten je website (on)veiliger maken

24 mei 2023

Hoe SSL-certificaten je website (on)veiliger maken

Belang van schaalbare hosting voor groeiende webagencies

24 mei 2023

Belang van schaalbare hosting voor groeiende webagencies

logo keuzehulp

Niet zeker welk
pakket of dienst past
bij jouw organisatie?

Beantwoord in 1 minuut een aantal vragen en kom erachter!

Start de keuzehulp
1

Hoe belangrijk is hosting voor jou?

Gebruik je jouw hosting hobbymatig, of is het van cruciaal belang voor jouw bedrijf?

Hobbymatig
Informatief
Cruciaal
2

Voor welke toepassing heb je hosting nodig?

Wil je een website, webshop of (maatwerk) applicatie hosten?

Website
Webshop
Applicatie
3

Moet de hosting kunnen schalen?

Heb je veel te maken met pieken en dalen? bijvoorbeeld tijdens vakantie periode's, black friday, mailings, kerst etc?

Nee
Soms
Regelmatig
4

Hoeveel bezoekers komen er per dag op jouw website?

Dit is erg bepalend voor het type hosting.

Geen idee
< 1000
> 1000
5

Wat voor maandbudget heb je voor hosting?

Wij kunnen vrijwel altijd een passende oplossing bieden voor ieder budget.

€€
€€€
6

Wil je (of jouw team) zelf aan de knoppen zitten?

Heb je zelf veel technische kennis? Of wil je graag complete onzorging?

Nooit
Liever niet
Graag
7

Wie draagt (bij voorkeur) verantwoordelijkheid voor jouw hosting

Kom je zelf in actie bij calamiteiten? Of laat je dit aan ons over?

Ikzelf
Gezamelijk
Hostingpartij
Vragenlijst afronden

Bedankt voor het invullen!

Er is iets mis, we kunnen op basis van jouw keuzes geen advies geven.

Neem even telefonisch contact met ons op: 088-8788900 of stuur een e-mail naar sales@cobytes.com.

Het lijkt erop dat je een managed VPS nodig hebt.

Jouw eisen aan hosting zijn hoog, dit vereist een maatwerk oplossing, bijvoorbeeld een High-Available cluster.

Vul onderstaand formulier in om jouw persoonlijke advies te ontvangen. Geen zorgen, je zit nergens aan vast. Ons advies is geheel vrijblijvend!

Wanneer u een aanvraag doet gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacyverklaring. We gaan uiteraard zorgvuldig om met uw gegevens.