• Ontzorging en service
  • 24/7 geholpen
  • Uitgebreide mogelijkheden
Ontzorging en service
Webhosting 24 mei 2023

Belang van schaalbare hosting voor groeiende webagencies

Deel dit artikel

Belang van schaalbare hosting voor groeiende webagencies

Wanneer je als webagency aan de weg timmert, verandert ook je behoefte aan webhosting. Een betrouwbare hostingpartner alleen is niet meer genoeg, de schaalbaarheid van het platform is minstens zo belangrijk. Je wil dat je hosting met je meegroeit zodat je bezoekerspieken bij je klanten makkelijk kunt opvangen. Tegelijkertijd wil je ook niet in een té ruim jasje zitten.

In dit artikel bespreken we alle ins en outs van schaalbare hosting. Hoe werkt schaalbare hosting en wat zijn de voordelen van schaalbare hosting voor jou als webagency? En hoe kies je de juiste aanbieder voor deze hosting?

Wat is schaalbare hosting?

Schaalbare webhosting biedt de mogelijkheid om de capaciteit van websites of webapplicaties flexibel uit te breiden of in te krimpen. “In sommige gevallen kan dit zelfs volledig automatisch” licht Kevin (CTO /Co-founder Cobytes) toe. Dit wordt dan bepaald op basis van de actuele verkeersvraag. Dit vereist wel een webapplicatie die voldoet aan de technische randvoorwaarden en voor automatisering geschikt is. Zo zorgen we ervoor dat website ten alle tijden goed blijft draaien.”

Schaalbare hosting biedt veel voordelen. De belangrijkste is ongetwijfeld dat je een optimale gebruikservaring biedt aan je gebruikers, ook op momenten dat er veel verkeer is. Het is alsof de NS een oneindig aantal treinstellen achter de hand heeft waardoor je altijd een zitplaats hebt.

Schaalbare hosting biedt daarnaast veel flexibiliteit. Je hoeft niet van tevoren in te schatten hoeveel verkeer een website of campagne gaat trekken. Je krijgt automatisch meer capaciteit als het druk is.

Als laatste bespaar je flink op de kosten voor je klanten. Je betaalt voor de gebruikte servercapaciteit. Beheer je een website die seizoenspieken heeft, dan hoef je geen kostbaar hostingabonnement af te nemen voor die paar drukke dagen in het jaar.

Schaalbare hostingoplossingen voor webagencies

Genoeg over de voordelen van schaalbare hosting, maar hoe werkt dit in de praktijk? Om dat uit te leggen, is het goed om eerst de belangrijkste vormen te beschrijven.

Virtual Private Server / Dedicated server

Veel hostingbedrijven bieden hosting aan op basis van een virtual private server (VPS). Daarbij krijg je een geïsoleerd deel van een grotere server tot je beschikking. Jouw geïsoleerde deel kan uitgebreid worden als je meer verkeer verwacht. Grotere webagencies hebben soms dedicated servers: een eigen server waarop zij de websites van hun klanten hosten. Het probleem bij een VPS of een dedicated server is dat je op enig moment tegen de grenzen van de hardware aanloopt.

Schaalbare clusterhosting

Met clusterhosting gebruik je de capaciteit van meerdere servers. Daardoor loop je niet aan tegen de capaciteitsgrenzen van één server. Een ideale oplossing dus voor webbureaus met een grenzeloze ambitie. Je voorkomt ook dat je na verloop van tijd klanten moet migreren naar een andere server.

Bijkomend voordeel is dat je websites verspreid staan over meerdere servers. Elk component is minimaal 2x aanwezig, dat wil zeggen dat bij onderhoud, wijzigingen of een storing een andere server al het verkeer overneemt. Je website is dus niet alleen onder alle omstandigheden razendsnel, maar ook altijd bereikbaar.

Cobytes heeft een schaalbare hostingoplossing op basis van clustertechnologie ontwikkeld. Waar normaal de web-, caching- en databasecomponenten op één server staan, hebben wij deze op minimaal drie losse servers staan. Via load balancing verdelen wij het verkeer over de verschillende servers. Waar nodig schakelen we automatisch extra servercapaciteit bij. Zo creëren we ‘high availability’.

Kevin Bentlage

CTO bij Cobytes

Hoe schaalbare hosting te implementeren voor een webagency

Veel webagencies regelen hosting voor hun klanten. Schaalbaarheid is hierbij cruciaal omdat je dan eenvoudig nieuwe klanten bedient, maar er zijn meer voordelen.

Doordat alle sites op dezelfde manier in dezelfde omgeving staan kun je eenvoudiger de websites van je klanten onderhouden, zonder dat je in steeds wisselende systemen hoeft in te loggen. Omdat de technische basis gelijk is, kun je deze websites eenvoudig beheren.

Als webagency is het dus belangrijk dat je kiest voor een hostingpartij die het technische beheer van je sites eenvoudig maakt. Het is ook handig als je webhoster benaderbaar is. De webhoster kan meedenken bij problemen en maatwerk ontwikkelen als de situatie daarom vraagt.

Tips voor het beheren van schaalbare hosting

Dat je haast oneindige servercapaciteit hebt, betekent niet dat je deze ook moet gebruiken. Monitor daarom regelmatig de laadtijd en het gebruikte dataverkeer van je websites en voer optimalisaties door. Zo houd je de websites van je klanten niet alleen snel, je houdt ook de kosten onder controle.

Veelgestelde vragen

Nu we een beeld hebben geschetst van de mogelijkheden van schaalbare hosting, is het zaak om een aantal van de belangrijkste vragen over schaalbare hosting te beantwoorden.

1. Wat is het verschil tussen schaalbare hosting en traditionele hosting?

Het belangrijkste verschil tussen schaalbare hosting en traditionele hosting, is dat je bij de laatste een vooraf bepaalde hoeveelheid schijfruimte en dataverkeer hebt. Heb je (tijdelijk) meer nodig, dan moet je vaak zelf in actie komen om meer ruimte te krijgen.

Bij een traditionele vorm van hosting, weet je wel van tevoren waar je aan toe bent. Je betaalt een vaste prijs per maand. Voor kleine bedrijven en instellingen die zelf de hosting willen beheren, volstaat traditionele hosting vaak.

Bij schaalbare hosting kun je verkeersgroei of seizoenspieken makkelijker opvangen. Je kunt de benodigde capaciteit op- (of af-)schalen en betaalt voor wat je gebruikt. Dit maakt schaalbare hosting bij uitstek geschikt voor webbureaus.

2. Hoeveel verkeer kan een schaalbare hostingomgeving aan?

Het is lastig om hier één getal aan te hangen. Het gaat er niet alleen om hoeveel bezoekers er komen, maar ook om wat deze bezoekers doen. Bekijken ze filmpjes die je zelf host of lezen ze alleen maar platte tekst? Zijn er koppelingen met derde partijen en kunnen deze het verkeer wel aan? In een normale situatie is vrijwel elke piek wel op te vangen.

3. Wat zijn de mogelijke uitdagingen bij het implementeren van schaalbare hosting?

Ook al is schaalbare hosting een belangrijk hulpmiddel, er blijven uitdagingen. Zo blijft het belangrijk om een goede inschatting te maken van de hoeveelheid verkeer.

Daarnaast zie je dat bedrijven met een schaalbaar hostingpakket soms vergeten om optimalisaties door te voeren op hun website. Je hoeft immers geen rekening te houden met het dataverkeer. De website is daardoor onnodig zwaar en laadt hierdoor langzaam bij bezoekers. Het blijft belangrijk om je website ‘lean’ te houden, ook omdat dit belangrijk is voor zoekmachineoptimalisatie.

4. Zijn er kosten verbonden aan het upgraden naar schaalbare hosting?

Met schaalbare hosting hoef je geen grote abonnementen af te sluiten om pieken op te vangen. Hoewel de initiële set-up van clusterhosting meer inspanning vraagt dan een VPS, is het voor agencies met meerdere websites of -applicaties al snel voordeliger om hiervoor te kiezen. Juist omdat je met clusterhosting ook makkelijker kunt op- en afschalen, en je alleen betaalt voor de gebruikte servercapaciteit.

Schaalbare hosting voor webbureaus

Als webagency draag jij (deels) de verantwoordelijkheid voor de bereikbaarheid van de website van je klanten. Het is dan ook belangrijk dat je altijd genoeg capaciteit hebt op je hostingplatform.

Een schaalbare hostingoplossing is ideaal om dit op een betaalbare manier te regelen. Je klanten hebben altijd genoeg dataverkeer, maar je betaalt geen geld voor restcapaciteit die je toch (bijna) nooit gebruikt.

Kevin

Dit artikel is gescreven door

Kevin

Met ruim 15 jaar ervaring in de IT is Kevin een ware tech-wizard. Hij heeft altijd een technische oplossing paraat en navigeert moeiteloos door de Linux CLI.

Deel dit artikel

Bekijk deze relevante artikelen

Beoordeling veiligheid hosting: veilige hosting en security tips

24 mei 2023

Beoordeling veiligheid hosting: veilige hosting en security tips

Hoe SSL-certificaten je website (on)veiliger maken

24 mei 2023

Hoe SSL-certificaten je website (on)veiliger maken

logo keuzehulp

Niet zeker welk
pakket of dienst past
bij jouw organisatie?

Beantwoord in 1 minuut een aantal vragen en kom erachter!

Start de keuzehulp
1

Hoe belangrijk is hosting voor jou?

Gebruik je jouw hosting hobbymatig, of is het van cruciaal belang voor jouw bedrijf?

Hobbymatig
Informatief
Cruciaal
2

Voor welke toepassing heb je hosting nodig?

Wil je een website, webshop of (maatwerk) applicatie hosten?

Website
Webshop
Applicatie
3

Moet de hosting kunnen schalen?

Heb je veel te maken met pieken en dalen? bijvoorbeeld tijdens vakantie periode's, black friday, mailings, kerst etc?

Nee
Soms
Regelmatig
4

Hoeveel bezoekers komen er per dag op jouw website?

Dit is erg bepalend voor het type hosting.

Geen idee
< 1000
> 1000
5

Wat voor maandbudget heb je voor hosting?

Wij kunnen vrijwel altijd een passende oplossing bieden voor ieder budget.

€€
€€€
6

Wil je (of jouw team) zelf aan de knoppen zitten?

Heb je zelf veel technische kennis? Of wil je graag complete onzorging?

Nooit
Liever niet
Graag
7

Wie draagt (bij voorkeur) verantwoordelijkheid voor jouw hosting

Kom je zelf in actie bij calamiteiten? Of laat je dit aan ons over?

Ikzelf
Gezamelijk
Hostingpartij
Vragenlijst afronden

Bedankt voor het invullen!

Er is iets mis, we kunnen op basis van jouw keuzes geen advies geven.

Neem even telefonisch contact met ons op: 088-8788900 of stuur een e-mail naar sales@cobytes.com.

Het lijkt erop dat je een managed VPS nodig hebt.

Jouw eisen aan hosting zijn hoog, dit vereist een maatwerk oplossing, bijvoorbeeld een High-Available cluster.

Vul onderstaand formulier in om jouw persoonlijke advies te ontvangen. Geen zorgen, je zit nergens aan vast. Ons advies is geheel vrijblijvend!

Wanneer u een aanvraag doet gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacyverklaring. We gaan uiteraard zorgvuldig om met uw gegevens.