• Ontzorging en service
  • 24/7 geholpen
  • Uitgebreide mogelijkheden
Ontzorging en service
Consultancy Managed hosting Security Webhosting 24 mei 2023

Beoordeling veiligheid hosting: veilige hosting en security tips

5 minuten leestijd

Deel dit artikel

Beoordeling veiligheid hosting: veilige hosting en security tips

Als je een website, webshop of webapplicatie runt, is de veiligheid daarvan waarschijnlijk een van je topprioriteiten. Je wilt de bezoekers natuurlijk niet aan cyberrisico’s blootstellen. Bij die veiligheid speelt de hosting provider een cruciale rol. Daarom moet je je afvragen: hoe veilig is mijn hosting? Zijn mijn gegevens veilig? Is mijn platform bestand tegen aanvallen van buitenaf? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van hosting security. We praten je bij over de ins en outs van veilige hosting en geven je handvatten om de veiligheid van je eigen hostingoplossing te beoordelen.

Wat houdt veilige hosting in?

Onder ‘veilige hosting’ verstaan we hostingproviders die proactief en efficiënt maatregelen nemen om de stabiliteit en veiligheid van gehoste websites of -applicaties te waarborgen.

Stel je voor dat jouw platform ongemerkt wordt gebruikt voor malafide doeleinden, zoals het verspreiden van malware of het uitvoeren van phishing-aanvallen. Niet alleen kunnen je bezoekers daardoor schade ondervinden, het kan ook je reputatie ernstig beschadigen. De keuze voor een veilige hostingprovider is niet zomaar een keuze, het is een cruciale stap in de bescherming van je online activiteiten. Aan de hand van verschillende aspecten lichten we dit verder toe.

Wat zijn de risico’s van onveilige hosting?

De risico’s van onveilige hosting zijn groter dan je misschien denkt. Als je website, webshop of applicatie wordt gehackt, kan dit leiden tot:

Het belang van beveiliging van je website

Je bezoekers verwachten dat ze veilig kunnen surfen op je website. Ze gaan ervan uit dat hun persoonlijke informatie in veilige handen is. Dus wanneer er iets fout gaat, kan dit het vertrouwen van je klanten ernstig schaden, wat uiteindelijk kan leiden tot verlies van klanten. Beveiliging is dus niet alleen belangrijk voor jou, maar ook voor je bezoekers.

Hoe weet je zeker dat jouw hostingprovider de beveiliging op orde heeft?

Een hostingprovider kan diverse maatregelen nemen om de beveiliging te garanderen. Deze variëren van fysieke beveiliging tot netwerk- en serverbeveiliging, tot gegevensbeveiliging. Laten we deze aspecten eens nader bekijken.

Fysieke beveiliging

Het klinkt misschien gek om over fysieke beveiliging te praten als het gaat om de digitale ruimte van je website of -applicatie, maar het speelt wel degelijk een grote rol. De server bevindt zich namelijk in een fysieke ruimte, bijvoorbeeld een datacenter. Deze plek moet veilig zijn, want als een kwaadwillend persoon toegang tot de servers krijgt, kan deze persoon aanzienlijke schade aanrichten. Daarom gebruiken hostingproviders doorgaans beveiligingsmaatregelen zoals toegangscontrole, bewakingssystemen en -procedures. “En daarnaast wordt data bij ons op fysieke disks in een fysieke server ook versleuteld opgeslagen” licht Kevin Bentlage (CTO / Co-founder Cobytes) toe. “Mocht een kwaadwillend persoon die bij onze servers zou staan dan een SSD/harddisk uit de server trekken en meenemen, dan staat hier versleutelde data op waar hij niets mee kan.”

Netwerkbeveiliging

Je platform is aangesloten op een netwerk. Bescherming van dit netwerk is cruciaal om je applicatie of website te beveiligen tegen cyberaanvallen. Hostingproviders kunnen hierbij helpen door het inzetten van netwerkbeveiligingsmaatregelen zoals firewalls, Intrusion Detection Systems (IDS) en Intrusion Prevention Systems (IPS). Dergelijke systemen blokkeren ongewenste toegang en aanvallen van buitenaf.

Serverbeveiliging

Behalve de fysieke beveiliging en de netwerkbeveiliging is er een ander kritiek onderdeel binnen hosting security: Serverbeveiliging. Dit omvat de beveiligingsmaatregelen die van toepassing zijn op de server waarop je platform is gehost. Hierbij kun je denken aan het regelmatig bijwerken van besturingssystemen en software, en het beheer van toegangsrechten.

Gegevensbeveiliging

Een andere belangrijke factor in veilige hosting is gegevensbeveiliging. Hiermee wordt bedoeld het beveiligen van de opgeslagen en verwerkte data van je applicatie. Hostingproviders kunnen deze data op verschillende manieren beschermen. Bijvoorbeeld door regelmatige back-ups te maken, data-encryptie toe te passen en bescherming tegen datalekken te bieden.

DDoS-bescherming

DDoS-aanvallen zijn een soort cyberaanval die erop is gericht om je platform onbereikbaar te maken door de server met verkeer te overspoelen. Gelukkig zijn er manieren om je tegen deze aanvallen te beschermen. Veel hostingproviders bieden DDoS-bescherming aan als onderdeel van hun diensten.

Veiligheidsaudits en monitoring

Dit is het proces waarbij de hostingprovider de veiligheidssystemen en -procedures van de hosting beoordeelt, om zwakke plekken en kwetsbaarheden te identificeren. De resultaten geven inzicht in waar verbeteringen kunnen worden aangebracht. Het proces kan bestaan uit:

Veilige hosting: wat kun je zelf doen?

Naast de maatregelen die een hostingprovider op het gebied van beveiliging treft, zijn er ook dingen die je zelf kan doen om je website nog veiliger te maken. Dit omvat onder andere het regelmatig bijwerken van software, het kiezen voor veilige webapplicaties, het beheren van de juiste toegangsrechten, een veilig wachtwoordbeleid, regelmatig security scans (of pentesten) uit laten voeren, het onderhoud van je platform borgen in een SLA met je webbouwer, gebruik maken van extra beveiligingsplugins (bijvoorbeeld voor WordPress) en het uitschakelen van onnodige standaard functionaliteiten.

Allereerst: Check of de basis op orde is. Denk aan poorten die onnodig open staan, (security) headers, DNSSEC en mailbeveiliging. Vraag actief naar de procedures: hoe is de server beveiliging bijvoorbeeld geregeld? Hoe vaak vinden back-up processen plaats? Beoordeel ook de performance, zoals de snelheid en latency van het netwerk. En last but not least: bespreek hoe ze hun kennis op peil houden. Bij Cobytes volgen we altijd de beveiligingsadviezen van autoriteiten zoals het NCSC om nieuwe dreigingen voor te zijn.” Een handige tip: voer je url eens in op internet.nl dit geeft je binnen een paar seconden een heleboel informatie rondom de beveiliging van je site en het platform waarop het staat.

Jeroen van Rossum, CEO bij Cobytes klantenfoto

Jeroen van Rossum

CEO bij Cobytes

Hoe kies je een betrouwbare hostingprovider?

Bij het selecteren van een hostingprovider is het belangrijk om niet alleen naar de kosten te kijken. De beveiligingsmaatregelen die worden aangeboden en de reputatie van de provider op het gebied van beveiliging zijn minstens zo belangrijk. Richt je bij je onderzoek op hostingproviders die de eerder genoemde beveiligingsopties aanbieden. Kijk ook naar recensies en ervaringen van andere gebruikers om een gevoel te krijgen bij de betrouwbaarheid van de aanbieder.

Hosting security voor een veilige website of applicatie

Het mag duidelijk zijn: het belang van veilige hosting moet je niet onderschatten. Het is een cruciaal onderdeel van de beveiliging van je website en een factor die direct van invloed is op het vertrouwen van de bezoekers. In dit artikel hebben we je uitgelegd wat de verschillende aspecten van veilige hosting zijn en hoe je deze zelf kunt beoordelen. Met deze kennis ben je beter uitgerust om een betrouwbare hosting provider te kiezen en de veiligheid van je website, webshop of applicatie te optimaliseren.

Jeroen

Dit artikel is gescreven door

Jeroen

Met bijna 20 jaar ervaring in de digitale wereld, kent Jeroen alle ins en outs van IT, beveiliging en hosting in de gemeentelijke sector en ver daar buiten.

Deel dit artikel

Bekijk deze relevante artikelen

Hoe SSL-certificaten je website (on)veiliger maken

24 mei 2023

Hoe SSL-certificaten je website (on)veiliger maken

logo keuzehulp

Niet zeker welk
pakket of dienst past
bij jouw organisatie?

Beantwoord in 1 minuut een aantal vragen en kom erachter!

Start de keuzehulp
1

Hoe belangrijk is hosting voor jou?

Gebruik je jouw hosting hobbymatig, of is het van cruciaal belang voor jouw bedrijf?

Hobbymatig
Informatief
Cruciaal
2

Voor welke toepassing heb je hosting nodig?

Wil je een website, webshop of (maatwerk) applicatie hosten?

Website
Webshop
Applicatie
3

Moet de hosting kunnen schalen?

Heb je veel te maken met pieken en dalen? bijvoorbeeld tijdens vakantie periode's, black friday, mailings, kerst etc?

Nee
Soms
Regelmatig
4

Hoeveel bezoekers komen er per dag op jouw website?

Dit is erg bepalend voor het type hosting.

Geen idee
< 1000
> 1000
5

Wat voor maandbudget heb je voor hosting?

Wij kunnen vrijwel altijd een passende oplossing bieden voor ieder budget.

€€
€€€
6

Wil je (of jouw team) zelf aan de knoppen zitten?

Heb je zelf veel technische kennis? Of wil je graag complete onzorging?

Nooit
Liever niet
Graag
7

Wie draagt (bij voorkeur) verantwoordelijkheid voor jouw hosting

Kom je zelf in actie bij calamiteiten? Of laat je dit aan ons over?

Ikzelf
Gezamelijk
Hostingpartij
Vragenlijst afronden

Bedankt voor het invullen!

Er is iets mis, we kunnen op basis van jouw keuzes geen advies geven.

Neem even telefonisch contact met ons op: 088-8788900 of stuur een e-mail naar sales@cobytes.com.

Het lijkt erop dat je een managed VPS nodig hebt.

Jouw eisen aan hosting zijn hoog, dit vereist een maatwerk oplossing, bijvoorbeeld een High-Available cluster.

Vul onderstaand formulier in om jouw persoonlijke advies te ontvangen. Geen zorgen, je zit nergens aan vast. Ons advies is geheel vrijblijvend!

Wanneer u een aanvraag doet gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacyverklaring. We gaan uiteraard zorgvuldig om met uw gegevens.