• Ontzorging en service
  • 24/7 geholpen
  • Uitgebreide mogelijkheden
Ontzorging en service

OTAP: Zó zorg jij voor een gestroomlijnd proces

Deel dit artikel

OTAP: Zó zorg jij voor een gestroomlijnd proces
Ontwikkelen, doortesten, feedback verwerken, opnieuw testen en implementeren: er komt heel wat kijken bij de realisatie van digitale projecten. Agencies die zich bezig houden met het (door)ontwikkelen van websites en applicaties van verschillende klanten weten als geen ander dat overzicht en structuur cruciaal zijn voor het bewaken van de kwaliteit.
Want laten we eerlijk zijn, zeker in een complexe omgeving waar met meerdere teamleden aan uiteenlopende projecten wordt gewerkt, is een fout snel gemaakt. En om jouw klanten tevreden te houden en kwaliteit te kunnen leveren wil je dit natuurlijk te allen tijde voorkomen of in ieder geval minimaliseren.
Hierbij kan een ontwikkelmethode zoals OTAP goed van pas komen.

Bij agencies waar meerdere mensen aan diverse projecten werken, is een duidelijk afgebakend en doordacht proces onmisbaar om fouten te voorkomen en kwaliteit te leveren.

Kevin Bentlage, CTO bij Cobytes klantenfoto

Kevin Bentlage

CTO bij Cobytes


Een OTAP-straat dient als hulpmiddel om het overzicht te houden en de kwaliteit bij oplevering te waarborgen. Een van de belangrijkste voordelen is de duidelijkheid die het oplevert, zowel intern voor teamleden als extern voor klanten. Ontwikkelaars weten precies welke stappen moeten worden doorlopen voor iets daadwerkelijk uitgerold mag worden. In deze blog vertellen we je waarom jij als webagency eigenlijk niet zonder dit gestroomlijnde proces kan.

Wat is een OTAP-straat?

De afkorting OTAP staat voor: Ontwikkeling, Test, Acceptatie, Productie. Deze ontwikkelmethode wordt gebruikt om op een gestructureerde manier software te ontwikkelen. De verschillende fases volgen elkaar op. Daarom wordt ook gesproken van een OTAP-straat. De kracht van deze methode zit in de afgebakende fases. In iedere fase wordt gewerkt in een afgesloten omgeving. Iedere fase in de straat is cruciaal om de kwaliteit bij oplevering en implementatie te kunnen waarborgen. In grote lijnen is onderstaande wat je ervan kunt verwachten:

Ontwikkeling

In deze eerste stap begint het proces: de code wordt geschreven. Het initiële idee wordt omgezet naar functionele elementen. Iedere ontwikkelaar werkt lokaal in de ontwikkelomgeving. Het voordeel hiervan is dat meerdere ontwikkelaars tegelijk aan een project kunnen werken zonder dat zij elkaar in de weg zitten.

Test

De tweede fase is de testfase. In deze fase wordt, zoals de naam al zegt, de software uitgebreid getest. Er wordt zorgvuldig bekeken of alles naar behoren werkt en eventuele bugs worden verholpen.

Acceptatie

Na een succesvolle afronding van de testfase is het tijd voor de acceptatiefase. Tijdens deze fase wordt de functionaliteit getest door de eindklant. Ook dit gebeurt in een afgesloten omgeving. Tijdens deze tests wordt bekeken of de functionaliteit doet wat het moet doen. Wordt het doel bereikt? Het gaat hier dus niet zo zeer om het opsporen van fouten, maar om de eindklant te laten beoordelen of de functionaliteit voldoet aan de verwachtingen.

Voldoet het niet aan de verwachtingen? Dan kan het gevolg zijn dat er opnieuw naar dit onderdeel gekeken wordt en dat weer bij stap 1 van de ontwikkelstraat begonnen wordt.

Functioneert alles naar wens? Dan gaan we door naar de laatste fase van de OTAP-straat.

Productie

In de productiefase, de laatste stap van het ontwikkelproces, staan alle lichten op groen: iedere betrokkene heeft goedkeuring gegeven, alle tests zijn volbracht, en bugs zijn tot een minimum beperkt. Het werk kan in productie genomen worden, vaak is dit een livegang van een site of een aanpassing in een applicatie. De grondige voorbereiding, inclusief uitgebreide tests en kwaliteitscontroles, zorgt voor een vlekkeloze overgang naar de productieomgeving, klaar voor gebruik door de eindgebruiker.

Voordelen van OTAP voor webagencies

Ontwikkelaars werken graag met OTAP. We zetten hieronder de belangrijkste voordelen op een rij:

Efficiëntie en schaalvoordeel

Een cruciaal voordeel van het werken met een OTAP-straat, vooral voor agencies, is het vermogen om security patches en updates centraal uit te rollen. Dit kan op grote schaal en in no-time worden uitgevoerd, wat van onschatbare waarde is voor organisaties die honderden of zelfs duizenden sites beheren. Stel je voor dat je handmatig 2000 WordPress-sites moet updaten omdat er een beveiligingslek in jouw versie zit; dit zou een onbegonnen werk zijn. Dankzij de OTAP-straat kunnen dergelijke updates snel en efficiënt worden doorgevoerd, waardoor de veiligheid van alle beheerde sites in één keer kan worden gewaarborgd. Dit aspect maakt OTAP aantrekkelijk voor agencies, aangezien het hen in staat stelt om hun beheerde websites en applicaties up-to-date en veilig te houden met minimale inspanning.

Stabiliteit en betrouwbaarheid

Een OTAP-straat is stabiel en betrouwbaar. Dankzij deze ontwikkelmethode is de kans klein dat er bugs of fouten in de productieomgeving terechtkomen, omdat deze eerder in het proces al zijn gesignaleerd. Het voordeel van de testfase is ook dat de software veilig in een afgesloten omgeving getest kan worden zonder dat de productie(live)-omgeving hier last van heeft.

Betere samenwerking

Een OTAP-straat zorgt voor een goede samenwerking in het ontwikkelteam. De afzonderlijke ontwikkelings-, test-, acceptatie- en productieomgevingen zorgen voor structuur in het proces en minimaliseren fouten. De duidelijke overgangspunten tussen de fases zorgen ervoor dat alle teamleden weten op welke momenten heldere communicatie cruciaal is. Voor webagencies die diverse projecten beheren is een dergelijk proces eigenlijk onmisbaar. Het zorgt voor duidelijkheid, overzicht en structuur in het team.

Duidelijke beoordeling van de eindklant

De eindklant kan zelf een nieuwe functionaliteit goedkeuren op een acceptatieomgeving. Pas na goedkeuring komt het live op de productieomgeving. Voldoet het opgeleverde werk toch niet helemaal aan de verwachtingen? Dan kan het nog worden aangepast voor het in productie wordt genomen.

Het voordeel van deze werkwijze is dat het voor alle betrokkenen duidelijk is wat er wanneer wordt verwacht. Ook kan de nieuwe functionaliteit veilig op een afzonderlijke omgeving worden getest door de eindklant, zonder dat de productieomgeving wordt ‘vervuild’.

OTAP-straat in combinatie met CI/CD pipeline

Zowel de OTAP-straat als een CI/CD pipeline richten zich op het verbeteren van het softwareontwikkelingsproces en het beheren van veranderingen in software. Het verschil is dat beide methoden zich richten op een ander deel van het proces en ze een ander doel hebben. Juist om deze reden kunnen de twee methoden elkaar in veel gevallen aanvullen en versterken. We leggen je de belangrijkste verschillen hieronder uit:

De scope

De OTAP-straat richt zich op het beheer van verschillende ontwikkelingsfasen en omgevingen. CI/CD daarentegen richt zich specifiek op de automatisering van het ontwikkelings- en implementatieproces.

Controle vs. efficiëntie

OTAP legt de nadruk op gecontroleerde overgangen tussen de verschillende fasen. Het legt minder focus op het verhogen van de efficiëntie door automatisering. CI/CD legt juist sterk de nadruk op efficiëntie door automatisering, met een doorlopend proces voor integratie, levering en implementatie.

De doelstelling

Het doel van OTAP is het minimaliseren van risico’s, dankzij de gecontroleerde overgangen tussen de ontwikkelingsfasen. Het doel van CI/CD is het versnellen en verbeteren van de efficiëntie van het ontwikkelings- en implementatieproces door automatisering.

Flexibiliteit vs. controle

OTAP legt nadruk op het gecontroleerd en stapsgewijs doorlopen van ontwikkelingsfasen, wat kan zorgen voor minder flexibiliteit. CI/CD biedt juist meer flexibiliteit door het mogelijk te maken snel en geautomatiseerd wijzigingen door te voeren.

De geautomatiseerde deployments van een CI/CD pipeline zijn eigenlijk wel noodzakelijk voor een goede OTAP-straat. Anders moet je handmatig enorm veel wijzigingen op verschillende omgevingen doorvoeren. Als je dit automatiseert met CI/CD kun je eenvoudig en snel wijzigingen uitrollen op de verschillende omgevingen en minimaliseer je (menselijke) fouten.

Kevin Bentlage, , CTO bij Cobytes klantenfoto

Kevin Bentlage,

CTO bij Cobytes


Aan de slag met OTAP

Wil jij ook aan de slag met een OTAP-straat? Zorg dan dat je de implementatie ervan goed voorbereidt. Een OTAP-implementatie komt in grote lijnen overeen met de implementatie van een CI/CD pipeline. Hieronder geven we een beknopt overzicht van de belangrijkste stappen tijdens de implementatie.

Conclusie

Werken met een OTAP-straat bespaart webagencies tijd en zorgt voor grotere betrouwbaarheid. Minder fouten en een efficiënt proces kunnen onder aan de streep ook nog eens zorgen voor een serieuze kostenbesparing. Zelfs wanneer jouw agency nog relatief klein is kun je al starten met deze werkwijze. De implementatie is in deze fase zelfs makkelijker, omdat het aantal projecten nog beperkt is. Wil je écht profiteren van een gestroomlijnd, overzichtelijk proces mét de voordelen van automatisering? Combineer een OTAP-straat dan met een CI/CD-pipeline. Deze 2 methoden vullen elkaar aan en zorgen voor een efficiënt en gecontroleerd proces.

Bij Cobytes begrijpen we dat de hostingomgeving van je projecten kan variëren en dat flexibiliteit in de implementatie van een OTAP-straat cruciaal is. Of je hosting nu intern, extern, of in de cloud is geregeld, Cobytes kan de implementatie van een OTAP-straat voor je realiseren. Wij zorgen ervoor dat je zonder zorgen kunt overstappen of starten met een geoptimaliseerd ontwikkelproces.

Wil jij weten wat een OTAP-straat jou kan opleveren of hoe je dit kan implementeren binnen jouw webagency, ongeacht waar je hosting zich bevindt of als je de overstap naar de cloud overweegt? Neem contact met ons op, we vertellen je graag meer!

Deel dit artikel

Bekijk deze relevante artikelen

Belang van schaalbare hosting voor groeiende webagencies

24 mei 2023

Belang van schaalbare hosting voor groeiende webagencies

CI/CD pipeline succes: Het belang van geschikte hosting

24 mei 2023

CI/CD pipeline succes: Het belang van geschikte hosting

logo keuzehulp

Niet zeker welk
pakket of dienst past
bij jouw organisatie?

Beantwoord in 1 minuut een aantal vragen en kom erachter!

Start de keuzehulp
1

Hoe belangrijk is hosting voor jou?

Gebruik je jouw hosting hobbymatig, of is het van cruciaal belang voor jouw bedrijf?

Hobbymatig
Informatief
Cruciaal
2

Voor welke toepassing heb je hosting nodig?

Wil je een website, webshop of (maatwerk) applicatie hosten?

Website
Webshop
Applicatie
3

Moet de hosting kunnen schalen?

Heb je veel te maken met pieken en dalen? bijvoorbeeld tijdens vakantie periode's, black friday, mailings, kerst etc?

Nee
Soms
Regelmatig
4

Hoeveel bezoekers komen er per dag op jouw website?

Dit is erg bepalend voor het type hosting.

Geen idee
< 1000
> 1000
5

Wat voor maandbudget heb je voor hosting?

Wij kunnen vrijwel altijd een passende oplossing bieden voor ieder budget.

€€
€€€
6

Wil je (of jouw team) zelf aan de knoppen zitten?

Heb je zelf veel technische kennis? Of wil je graag complete onzorging?

Nooit
Liever niet
Graag
7

Wie draagt (bij voorkeur) verantwoordelijkheid voor jouw hosting

Kom je zelf in actie bij calamiteiten? Of laat je dit aan ons over?

Ikzelf
Gezamelijk
Hostingpartij
Vragenlijst afronden

Bedankt voor het invullen!

Er is iets mis, we kunnen op basis van jouw keuzes geen advies geven.

Neem even telefonisch contact met ons op: 088-8788900 of stuur een e-mail naar sales@cobytes.com.

Het lijkt erop dat je een managed VPS nodig hebt.

Jouw eisen aan hosting zijn hoog, dit vereist een maatwerk oplossing, bijvoorbeeld een High-Available cluster.

Vul onderstaand formulier in om jouw persoonlijke advies te ontvangen. Geen zorgen, je zit nergens aan vast. Ons advies is geheel vrijblijvend!

Wanneer u een aanvraag doet gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacyverklaring. We gaan uiteraard zorgvuldig om met uw gegevens.