• Ontzorging en service
  • 24/7 geholpen
  • Uitgebreide mogelijkheden
Ontzorging en service
Consultancy Managed hosting Security Webhosting 30 november 2023

Load balancing: Zó bereid je je voor op piekbelasting

5 minuten leestijd

Deel dit artikel

Load balancing: Zó bereid je je voor op piekbelasting

Voor veel webshops is de drukste periode van het jaar aangebroken. Want Black Friday, Cyber Monday en de decembermaand zijn traditioneel de piekmomenten voor e-commerce ondernemers. Belangrijk, want dit zijn de maanden waarin vaak de meeste omzet wordt behaald. Hoe goed ben jij voorbereid op bezoekerspieken? In dit artikel geven we je tips voor het voorkomen van problemen voor jouw websites.

Is jouw website klaar voor piekmomenten?

Juist tijdens piekmomenten is het essentieel dat webshops optimaal presteren. Want er worden flinke commerciële resultaten verwacht. Een (tijdelijke) toename van webverkeer kan echter uitdagingen met zich meebrengen, vooral gerelateerd aan de reactie van een website of webshop op deze piekmomenten.

En dat is ook niet gek, want de gevolgen zijn vaak direct merkbaar. Een trage website, een website die helemaal niet reageert of zelfs uit de lucht is, kost simpelweg omzet.

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat consumenten verwachten dat een website binnen 2 seconden laadt. Duurt het langer? Dan is de kans groot dat ze de website verlaten en de zoektocht ergens anders voortzetten. Dit wil je absoluut voorkomen tijdens commerciële piekperiodes. Dat kan, bijvoorbeeld met load balancing.

De oplossing: Load balancing

Wat is load balancing?

Eerst even een stukje theorie, want wat is load balancing eigenlijk? En hoe kan het webshops helpen tijdens piekbelasting?

Load balancing is eigenlijk een soort verkeersregelaar. Het is een algoritme dat wordt ingezet om al het inkomende verkeer geautomatiseerd te verdelen over verschillende servers. Deze verdeling zorgt ervoor dat geen van de individuele servers overbelast raakt. De load balancer houdt het overzicht en stuurt de data naar de server met voldoende capaciteit.

Er zijn verschillende algoritmes die ingezet worden als load balancer. We lichten hieronder de meest bekende varianten toe:

Round-robin
Round-robin is over het algemeen de meest eenvoudige variant van load balancing. Dit algoritme verdeelt het inkomende verkeer in een cirkelvormig patroon over de beschikbare servers. Iedere nieuwe verbinding wordt toegewezen aan de volgende server in de rij.

Weighted round-robin
Weighted round-robin is een variant op het round-robin algoritme. Ook hier wordt het verkeer gelijkmatig verdeeld over de individuele servers. Het verschil is dat bij dit algoritme de servers een ‘gewicht’ toegewezen krijgen op basis van hun verwerkingscapaciteit. Servers met een hoger gewicht krijgen meer verkeer toegewezen dan servers met een lager gewicht. Dit zorgt voor een meer gebalanceerde manier van verdelen.

Least connections
Bij least connections kijkt het algoritme naar het aantal actieve verbindingen dat een server op dat moment heeft. De nieuw inkomende verbinding (het websiteverkeer) wordt automatisch toegewezen aan de server die op dat moment de minste actieve verbindingen heeft. Dit zorgt voor een efficiënte inzet van de capaciteit van iedere server.

Weighted least connections
Weighted least connections is een variant op het reguliere least connections algoritme waarbij een gewicht wordt toegekend aan de servers op basis van verwerkingscapaciteit. Dit is dus vergelijkbaar met weighted round-robin.

Het verschil is dat bij deze variant wordt gekeken naar aantal actieve verbindingen én het gewicht van de server. Deze combinatie bepaalt naar welke server het nieuw inkomende verzoek gaat. Servers met de hoogste gewichten hebben een grotere kans nieuwe verbindingen te ontvangen.

Load balancing tijdens piekmomenten

Load balancing helpt dus om het binnenkomende verkeer efficiënt te verdelen over de beschikbare servers. Dit komt onder andere de snelheid van websites en webshops ten goede. Maar hoe zet je dit nu effectief in tijdens incidentele piekmomenten?

1. Bereid je goed voor
Ons eerste en belangrijkste advies hierin is: een goede voorbereiding is het halve werk. Load balancing is een effectieve methode, maar het is niet even snel opgezet. Onderschat de benodigde voorbereidingen niet.

Ik adviseer altijd om tijdig te starten met de voorbereiding. Je zet load balancing niet even in een uurtje op. Je moet de website en het gedrag goed in kaart brengen zodat je weet welke opzet het beste past. Soms zijn er ook aanpassingen nodig aan de website zelf.

Kevin Bentlage, CTO bij Cobytes klantenfoto

Kevin Bentlage

CTO bij Cobytes

Start met het analyseren van het huidige websiteverkeer en de capaciteit. Breng ook in kaart welke onderdelen van de infrastructuur het meest belast worden tijdens piekuren. Met dit inzicht kun je gerichte voorzorgsmaatregelen nemen.

Bekijk daarnaast ook goed hoe de website in elkaar zit en hoe bijvoorbeeld bronnen (zoals afbeeldingen en pdf-bestanden) worden opgeslagen. Deze bronnen moeten namelijk worden gedeeld tussen alle servers. Hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van ‘shared storage’.

Heb je hier zelf onvoldoende kennis van? Overleg dan altijd met jouw hostingpartij. Zij kunnen jou het beste adviseren in hoe je gezamenlijk kan zorgen voor optimale webprestaties.

2. Kies een geschikte load balancing methode en configureer
Op basis van de infrastructuur en de analyse bepaal je nu welke load balancing methode je gaat inzetten. Na het installeren van de load balancer kun je deze gaan configureren. Maak hier voldoende tijd voor vrij. Het functioneren van een load balancer is namelijk voor een groot deel afhankelijk van de configuratie.

Maak je gebruik van een weighted methode? Dan is het van groot belang dat je tijdens de configuratie de gewichten van de servers goed instelt. Houd ook rekening met het instellen van monitoringtools. Deze helpen je om de prestaties van de servers goed te volgen. Zorg ook voor failover mogelijkheden. Mocht er een server uitvallen, dan zorgt dit ervoor dat de load balancer het verkeer omleidt naar goed functionerende servers.

3. Test en optimaliseer
De laatste stap is het testen van de load balancer en de configuratie. Controleer uitgebreid of alles werkt. Loop je tegen zaken aan? Dan heb je nu nog de mogelijkheid om de configuratie aan te passen. Zo ben jij optimaal voorbereid op de aankomende piekperiode!

Aanvullende tips voor piekmomenten

Naast het inzetten van load balancing zijn er nog veel meer aandachtspunten die je mee kan nemen in de voorbereiding. Denk bijvoorbeeld aan het implementeren van caching op verschillende niveaus. Hiermee sla je veelgebruikte gegevens op en optimaliseer je de laadtijd van pagina’s. Ook kun je gebruik maken van een Content Delivery Network (CDN). Dit verspreidt statische inhoud van websites naar servers die fysiek dichter bij de websitebezoeker staan, wat zorgt voor een snellere laadtijd.

Krijg je vaker te maken met piekbelasting? Overweeg dan eens schaalbare hosting. Deze vorm van hosting geeft je de flexibiliteit om geautomatiseerd op- en af te schalen in servercapaciteit.

Conclusie: bereid je goed voor

Piekmomenten die vooraf goed in te schatten zijn, zoals Black Friday, Kerst of Sinterklaas, zijn vaak commercieel erg belangrijk voor webshops. Het grote voordeel van deze momenten? Je kan je er goed op voorbereiden door bijvoorbeeld de implementatie van load balancing.

Wil je meer weten over load balancing en andere oplossingen voor piekbelasting? Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee!

Jeroen

Dit artikel is gescreven door

Jeroen

Met bijna 20 jaar ervaring in de digitale wereld, kent Jeroen alle ins en outs van IT, beveiliging en hosting in de gemeentelijke sector en ver daar buiten.

Deel dit artikel

Bekijk deze relevante artikelen

Hoe SSL-certificaten je website (on)veiliger maken

24 mei 2023

Hoe SSL-certificaten je website (on)veiliger maken

logo keuzehulp

Niet zeker welk
pakket of dienst past
bij jouw organisatie?

Beantwoord in 1 minuut een aantal vragen en kom erachter!

Start de keuzehulp
1

Hoe belangrijk is hosting voor jou?

Gebruik je jouw hosting hobbymatig, of is het van cruciaal belang voor jouw bedrijf?

Hobbymatig
Informatief
Cruciaal
2

Voor welke toepassing heb je hosting nodig?

Wil je een website, webshop of (maatwerk) applicatie hosten?

Website
Webshop
Applicatie
3

Moet de hosting kunnen schalen?

Heb je veel te maken met pieken en dalen? bijvoorbeeld tijdens vakantie periode's, black friday, mailings, kerst etc?

Nee
Soms
Regelmatig
4

Hoeveel bezoekers komen er per dag op jouw website?

Dit is erg bepalend voor het type hosting.

Geen idee
< 1000
> 1000
5

Wat voor maandbudget heb je voor hosting?

Wij kunnen vrijwel altijd een passende oplossing bieden voor ieder budget.

€€
€€€
6

Wil je (of jouw team) zelf aan de knoppen zitten?

Heb je zelf veel technische kennis? Of wil je graag complete onzorging?

Nooit
Liever niet
Graag
7

Wie draagt (bij voorkeur) verantwoordelijkheid voor jouw hosting

Kom je zelf in actie bij calamiteiten? Of laat je dit aan ons over?

Ikzelf
Gezamelijk
Hostingpartij
Vragenlijst afronden

Bedankt voor het invullen!

Er is iets mis, we kunnen op basis van jouw keuzes geen advies geven.

Neem even telefonisch contact met ons op: 088-8788900 of stuur een e-mail naar sales@cobytes.com.

Het lijkt erop dat je een managed VPS nodig hebt.

Jouw eisen aan hosting zijn hoog, dit vereist een maatwerk oplossing, bijvoorbeeld een High-Available cluster.

Vul onderstaand formulier in om jouw persoonlijke advies te ontvangen. Geen zorgen, je zit nergens aan vast. Ons advies is geheel vrijblijvend!

Wanneer u een aanvraag doet gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacyverklaring. We gaan uiteraard zorgvuldig om met uw gegevens.