• Ontzorging en service
  • 24/7 geholpen
  • Uitgebreide mogelijkheden
Ontzorging en service
Managed hosting Webhosting 03 juni 2024

De verborgen kosten van hosting en hoe je ze kunt vermijden

Deel dit artikel

De verborgen kosten van hosting en hoe je ze kunt vermijden

In een snel digitaliserende wereld zijn IT-kosten een groeiende kostenpost voor organisaties, inclusief indirecte, soms verborgen kosten. Neem hosting: de kosten hiervan zijn niet altijd direct zichtbaar, en kunnen ongemerkt -en soms onnodig- oplopen. Hoe weet je zeker dat je alleen betaalt voor dat wat je gebruikt en nodig hebt? En hoe voorkom je onnodige uitgaven? Reden te meer om je hostingkosten onder de loep te nemen, wij helpen je op weg!

Veelvoorkomende verborgen kosten van hosting

De uiteindelijke prijs die je betaalt voor jouw hostingpakket is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Deze onderdelen worden beïnvloed door onder meer het daadwerkelijke verbruik. Wanneer je hier geen zicht op houdt kunnen deze kosten ongemerkt oplopen.

We hebben de meest voorkomende verborgen kosten voor je op een rijtje gezet:

Domeinnaamregistratie

Sommige hostingproviders hanteren een prijsmodel waarbij het registeren van de eerste domeinnamen vrij laag geprijsd is. Dit is vaak een soort lokkertje om jou met een aantrekkelijk aanbod klant te laten worden. Vaak wordt de prijs verhoogd bij de eerstvolgende verlenging, bijvoorbeeld één jaar later. Registreer je daarna meerdere domeinnamen? Dan zal je hier ook meer voor moeten betalen.

Overmatig dataverkeer en bandbreedtekosten

Sommige hostingproviders kunnen extra kosten in rekening brengen wanneer je een bepaalde bandbreedtelimiet overschrijdt. Het tarief wat wordt berekend voor extra verbruik kan ook nog eens hoger zijn dan het tarief voor regulier verbruik. Dit kan dus flink oplopen…

Weet je niet zeker of dit bij jou het geval is? Controleer dan of er kosten zijn verbonden aan dataverkeer boven een bepaald niveau. Zo ben je je hier in geval bewust van en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan wanneer het dataverkeer toeneemt.

SSL-certificaten

Veel hostingproviders bieden gratis SSL-certificaten. Maar er zijn ook providers die een uitgebreidere variant aanbevelen. In dat geval komen er extra kosten kijken bij het certificaat. Controleer dus welke versie jouw provider standaard hanteert, én welke versie het beste bij jouw situatie past.

Het is overigens wel aan te raden om vooraf na te gaan of een gratis SSL-certificaat jouw website of applicatie voldoende bescherming biedt.

Beveiliging en back-ups

Veel hostingdiensten bieden standaard beveiligingsmaatregelen. Wil je extra ontzorgd worden, dan kan dat extra kosten met zich meebrengen. De mate van standaard maatregelen kunnen ook onder hostingproviders flink verschillen. Waar bij de ene provider een dagelijkse back-up wel onder het standaardpakket valt, kan dit bij een andere provider juist als extra dienst gezien worden. Dit laatste is vaak het geval bij unmanaged hosting, waarbij je alles zelf moet regelen.

Ook hier geldt weer: wees je ervan bewust en controleer welke maatregelen jouw provider hanteert.

Toenemende prijzen na het eerste jaar

Veel hostingproviders trekken nieuwe klanten aan met aantrekkelijke introductieprijzen voor het eerste jaar. Maar let op, na de eerste contractperiode kunnen de tarieven ongemerkt stijgen. Vaak is dit het geval na het eerste jaar.

Kosten voor technische ondersteuning

Terwijl basis-ondersteuning vaak standaard inbegrepen is, worden voor uitgebreidere of specifieke technische ondersteuning extra kosten in rekening gebracht. Denk bijvoorbeeld aan extra kosten voor hulp bij specifieke technische problemen of versnelde reactietijden.

Als de kosten voor support hoger oplopen dan vooraf ingeschat, kan dit leiden tot onaangename verassingen. Zeker wanneer dit vooraf niet duidelijk is gecommuniceerd. Het is in elk geval aan te raden om vooraf na te denken over je supportbehoeften, en een pakket te kiezen dat daar zoveel mogelijk op aansluit.

Kevin Bentlage, CTO bij Cobytes klantenfoto

Kevin Bentlage

CTO bij Cobytes

Hoe kun je verborgen kosten van hosting vermijden?

Niemand zit erop te wachten om onaangenaam verrast te worden door een factuur, en helemaal niet door kosten die niet transparant zijn. Redenen te meer om alert te zijn op verborgen kosten en deze proactief zichtbaar te maken.

Maak een goede inschatting van het dataverbruik

Net als bij een telefoonabonnement, word je bij een hostingabonnement in de meeste gevallen afgerekend op de hoeveelheid data die je afneemt. Maak vooraf een goede inschatting zodat je niet onnodig betaalt voor data die je niet verbruikt. Of juist te weinig betaalt waardoor je achteraf een rekening ontvangt voor extra verbruik.

Is het lastig om jouw verbruik goed in te schatten of heb je veel te maken met piekmomenten? Inventariseer dan de mogelijkheden van schaalbare hosting. Jouw hostingpakket past zich in dat geval automatisch aan op het verbruik.

Tijdens onze eerste kennismaking gaf ik aan niet precies te weten hoeveel capaciteit ik nodig had. Wat ik wel wist, is dat ik flexibel wil kunnen op- en afschalen van capaciteit, of we nu 200 of 2000 bezoekers per dag hebben, de platforms het aan moeten kunnen. Uiteraard zonder dat we onnodig teveel betalen. Dit was mogelijk met de managed hosting oplossing van Cobytes. Inmiddels is het aantal orders vertienvoudigd, en Cobytes heeft daarin altijd flexibel met ons meegedacht.

Joost Maas

eigenaar bij Mtrading

Kies voor een passend beveiligingsniveau

Waarom zou je betalen voor beveiliging die je niet nodig hebt? Bekijk daarom vooraf welk beveiligingsniveau past bij jouw situatie. Heb je deze kennis zelf niet in huis? Laat je dan adviseren door een specialist. In de meeste gevallen kan een hostingprovider je hier prima bij helpen.

Kies voor gratis SSL-certificaten of goedkope alternatieven

Er bestaan tegenwoordig mogelijkheden om gebruik te maken van een gratis SSL-certificaat. Mocht je voldoende hebben aan de bescherming van een gratis variant, dan is dit een gemakkelijke kostenbesparing. Onderzoek wel altijd goed of de betreffende website of applicatie niet een meer geavanceerde beveiliging nodig heeft. In dat geval wordt een gratis SSL-certificaat namelijk afgeraden.

Overweeg langlopende contracten

Wil je meer flexibiliteit? Dan betaal je daar bij de meeste bedrijven ook voor. Daarom zijn kortlopende contracten in verhouding veelal duurder dan langere contracten. Dit geldt ook voor hosting. Het kan daarom lonen een langlopend contract te overwegen.

Handel technische problemen (gedeeltelijk) in-house af

Ook hier geldt, waarom zou je betalen voor support die je eigenlijk niet nodig hebt? Kijk daarom kritisch naar het type support wat je afneemt. Overweeg wat je eventueel zelf in-house kan opvangen en maak op basis daarvan een keuze die past bij jouw situatie.

Benut de mogelijkheden van automatisering

Automatiseer wat je kan automatiseren. De voorbereiding voor het realiseren van een geautomatiseerd proces kost vaak tijd en geld. Maar in de meest gevallen betaalt deze investering zich op termijn absoluut terug. Want het automatiseren van terugkerende handmatige handelingen zoals bijvoorbeeld het doorvoeren van updates bespaart uiteindelijk enorm veel tijd, geld en resources.

Conclusie

De kosten van hosting worden bepaald door vele verschillende factoren. Alleen al om deze reden loont het om eens in de zoveel tijd kritisch te kijken naar de kosten en hoe deze zijn opgebouwd. Past de huidige overeenkomst nog bij jouw situatie of moet hier iets in wijzigen, zodat het aansluit bij jouw verbruik?

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat het verbruik vooraf lastig is in te schatten. Bijvoorbeeld omdat je veel te maken hebt met piekmomenten. In dit geval kan het interessant zijn over te stappen op managed hosting in combinatie met schaalbare hosting. Jouw hostingpakket past zich dan aan jouw verbruik aan waardoor je nooit teveel betaalt.

Ook is het aan te raden de mogelijkheden en kansen van automatisering te onderzoeken. Het automatiseren van terugkerende handmatige handelingen kan uiteindelijk zorgen voor een flinke kostenbesparing.

Deel dit artikel

logo keuzehulp

Niet zeker welk
pakket of dienst past
bij jouw organisatie?

Beantwoord in 1 minuut een aantal vragen en kom erachter!

Start de keuzehulp
1

Hoe belangrijk is hosting voor jou?

Gebruik je jouw hosting hobbymatig, of is het van cruciaal belang voor jouw bedrijf?

Hobbymatig
Informatief
Cruciaal
2

Voor welke toepassing heb je hosting nodig?

Wil je een website, webshop of (maatwerk) applicatie hosten?

Website
Webshop
Applicatie
3

Moet de hosting kunnen schalen?

Heb je veel te maken met pieken en dalen? bijvoorbeeld tijdens vakantie periode's, black friday, mailings, kerst etc?

Nee
Soms
Regelmatig
4

Hoeveel bezoekers komen er per dag op jouw website?

Dit is erg bepalend voor het type hosting.

Geen idee
< 1000
> 1000
5

Wat voor maandbudget heb je voor hosting?

Wij kunnen vrijwel altijd een passende oplossing bieden voor ieder budget.

€€
€€€
6

Wil je (of jouw team) zelf aan de knoppen zitten?

Heb je zelf veel technische kennis? Of wil je graag complete onzorging?

Nooit
Liever niet
Graag
7

Wie draagt (bij voorkeur) verantwoordelijkheid voor jouw hosting

Kom je zelf in actie bij calamiteiten? Of laat je dit aan ons over?

Ikzelf
Gezamelijk
Hostingpartij
Vragenlijst afronden

Bedankt voor het invullen!

Er is iets mis, we kunnen op basis van jouw keuzes geen advies geven.

Neem even telefonisch contact met ons op: 088-8788900 of stuur een e-mail naar sales@cobytes.com.

Het lijkt erop dat je een managed VPS nodig hebt.

Jouw eisen aan hosting zijn hoog, dit vereist een maatwerk oplossing, bijvoorbeeld een High-Available cluster.

Vul onderstaand formulier in om jouw persoonlijke advies te ontvangen. Geen zorgen, je zit nergens aan vast. Ons advies is geheel vrijblijvend!

Wanneer u een aanvraag doet gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacyverklaring. We gaan uiteraard zorgvuldig om met uw gegevens.